Un fet que acostuma a fer-nos somriure són les declaracions que fan tots els polítics les nits electorals on ens expliquen com els han anat de bé les eleccions. Fins ara dubtava entre si eren el resultat d'un barra molt accentuada o d'una hipocresia total. Ara començo a pensar que les declaracions poden ser sinceres. El motiu? Una experiència que ens explica el llibre Economia Emocional de Matteo Motterlini.
En principi sembla que, davant d'unes informacions estadístiques, és a dir uns números freds i inqüestionables, no poden canviar gaire les interpretacions que poden fer els lectors de les dades, però... veiem que ens explica l'experiment fet l'any 1960 a l'Stanford University
Es van triar dos grups d'estudiants, uns partidaris de la pena de mort i un altre de convençuts detractors. Tot seguit se'ls hi van lliurar un conjunt d'estadístiques que reflectien l'evolució de la criminalitat en dos estats americans. Un que havia passat de no tenir penar de mort a aplicar-la i un altre que havia fet el contrari, és a dir que l'havia abolit. Se'ls va dir que havien de valorar l'eficàcia d'aquest càstig en funció de les dades que se'l havien lliurat i què va passar?
El grup partidari va dir que els números demostraven molt clarament l'eficàcia del càstig, mentre el grup que s'hi oposava va dir que l'estadística demostrava de forma inqüestionable la seva inutil·litat. Per tant la conclusió és clara, la propera vegada que veiem una estadística i ens recolzem en ella per defensar les nostres opinions, potser la nostra argumentació, tot i que pensem el contrari, tindrà una component més emocional que matemàtica.
---
Aquest article es pot fusionar amb el de l'estatut o fer-los en dos dies com a un article en dos capítols
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada