Segur que tu o algun amic teu, a classe o a l'hora de pati, heu escrit algun cop un missatge utilitzant un llenguatge secret amb la intenció que només ho podés llegir la persona a qui anava destinat. I sabeu qui es dedica a inventar i investigar aquests llenguatges? Doncs els matemàtics, que a mates no tot són càlculs i operacions com hem comentat a classe un munt de vegades.
Si teniu bona memòria recordareu que ja una vegada ens vam topar amb un enigma que utilitzava un alfabet parcialment codificat, l'anomenat Què ha escrit el mestre?. Molts el vau endevinar, per això espero que aquest mes el repte tingui força encertants.
La imatge superior, procedent de la wikipèdia, il·lustra un dels codis més antics, el que feia servir Juli Cèsar per enviar les instruccions als seus generals. Per encriptar el missatge substituïa les lletres de les paraules originals per les lletres que estaven un número determinat de vegades més enllà en l'alfabet. Així si el factor de desplaçament era de 3, com en el dibuix, la paraula Hola es convertia en Krod.
el meu nom és:Phodqlh
ResponEliminai el nom del Joan Anton és: Mrdq Dqwrq
ResponEliminaés fàcil s'hi t'hi fiques (jeje)
aixo l'Arnau ho te molt facil, perque te un llibre que explica el codi cesar i molts mes comics.
ResponEliminaJoan Anton a veure si deixifres aixo: ELIX, MRDQ DQWRQ PLF BK VXKELRH.
ResponEliminaHo se per ràpid prqueme fet l'abecedari, escolta lo del Joe Ugliface está fet
amb mala cara, sense ofendre perquemira que costa m'ho he llegit 1.000.000
de vegades.
Bon dia Yanhouk. Molt ben pensada l'encriptació perquè, després de crear els dos alfabets, en quatre paraules (hola, soi, en, yanhouk) has passat del primer alfabet al segon i en canvi en les altres dues (joan, anton) has passat del segon al primer.
ResponElimina