El número π ha portat de corcoll als matemàtics, no durant segles, sinó fins i tot mil·lenis. Ja el nostre amic Ahmes en parla al seu papir i li dóna un valor de 3,16, un resultat amb un error inferior al 0,59%. També els babilonis l'havien encertat força en asignar-li un valor de 3,125, mentre que la Bíblia s'allunyava força de la correcció donant-li un valor més rodó, 3.
Egipcis, babilonis, jueus... Totes els pobles que formaven el creixent fèrtil feien ús d'aquesta relació entre diàmetre i perímetre de la circumferència, però no és fins Arquimedes que ens trobem a un matemàtic que s'hi posa i fa una recerca metòdica i exhaustiva per tal d'acostar-se el màxim possible al seu valor real i per aconseguir-ho ho fa amb un mètode molt ben explicat a les pàgines de Calaix +ie de Joan Jareño Ruiz, concretament a l'apartat Pi: recerca i captura.
Pels que teniu curiositat pel tema, però llegir us fa mandra us proposo una alternativa, mirar el vídeo Grandes Descubrimientos - La Aventura Del Saber 14 que també ens explica el procediment seguit pel genial matemàtic.
.
El segon vídeo que us proposo, Aproximaciones de Pi, ens explica la recerca dels matemàtics al llarg de la història per conèixer el valor de π.
.
Per últim i ja només per mestres us proposo fer un cop d'ull a un document en format PDF que ens permet refer les passes d'Arquímedes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada