dissabte, 23 d’abril del 2016

Newton

Alexandre Koyré afirma en el seu llibre Del món tancat a l'univers infinit que la ciència moderna, entenent com a tal la que apareix amb Copernic i Galileu es caracteritza per la matematització de la natura. Des del meu punt de vista, profà, si algun llibre representa aquesta matematització és l'obra més famosa de Newton: Principia matematica

enllaç al llibre

http://www.gutenberg.org/etext/28233
http://www.gutenberg.org/files/28233/28233-pdf.pdf

dijous, 10 de març del 2016

Repte de circumferencia 6è

priadu1

perimetres_areesMirant les dues figures formades per la unió de diverses semicircumferències es força fàcil dir quina de les dues té una superfície més gran, però la resposta ja no és tant clara quan mirem el perímetre. A tu que et sembla? Quina té una superfície més gran? I un perímetre més gran? Explica el perquè en tots dos casos.

dimecres, 9 de març del 2016

Arquímedes i π 6è

totestres

El número π ha portat de corcoll als matemàtics, no durant segles, sinó fins i tot mil·lenis. Ja el nostre amic Ahmes en parla al seu papir i li dóna un valor de 3,16, un resultat amb un error inferior al 0,59%. També els babilonis l'havien encertat força en asignar-li un valor de 3,125, mentre que la Bíblia s'allunyava força de la correcció donant-li un valor més rodó, 3.
Egipcis, babilonis, jueus... Totes els pobles que formaven el creixent fèrtil feien ús d'aquesta relació entre diàmetre i perímetre de la circumferència, però no és fins Arquimedes que ens trobem a un matemàtic que s'hi posa i fa una recerca metòdica i exhaustiva per tal d'acostar-se el màxim possible al seu valor real i per aconseguir-ho ho fa amb un mètode molt ben explicat a les pàgines de Calaix +ie de Joan Jareño Ruiz, concretament a l'apartat Pi: recerca i captura.

Pels que teniu curiositat pel tema, però llegir us fa mandra us proposo una alternativa, mirar el vídeo Grandes Descubrimientos - La Aventura Del Saber 14 que també ens explica el procediment seguit pel genial matemàtic.



.
El segon vídeo que us proposo, Aproximaciones de Pi, ens explica la recerca dels matemàtics al llarg de la història per conèixer el valor de π.



.
Per últim i ja només per mestres us proposo fer un cop d'ull a un document en format PDF que ens permet refer les passes d'Arquímedes.

dimarts, 8 de març del 2016

esborrany circumferencies 6è

les tres fan el mateix calculen a partir del radi amb mes o menys decimals i alguna calcula la superfie també
http://easycalculation.com/area/circle.php
http://www.athropolis.com/popup/c-circ2.htm
http://www.basic-mathematics.com/circumference-calculator.html
http://www.calculatorsoup.com/calculators/geometry-plane/circle.php

---------
http://www.brainpop.com/math/geometry/

-------------
http://www.glencoe.com/sec/math/studytools/cgi-bin/msgQuiz.php4?isbn=0-02-833052-8&chapter=7&lesson=7
------------
http://www.onlinemathlearning.com/geometry-math-games.html

dilluns, 7 de març del 2016

resposta angles interiors d'un poligon

Quan parli dels que han encertat poaré aquest enllaç per tal que tothom ho pugui comprovar

http://illuminations.nctm.org/ActivityDetail.aspx?ID=9

Repte abril 2016 - Quina torre farem? 6è

El rei pepet es garrapo i vol utilitzar la mínima quantitat de pedra possible per a fer una torre. com serà quadrada, hexagonal, cotogonal com la de la foto, amb 16 costats com la del repte de setembre 2009, rodona?

El repte té com a funció veure que el cercle és el perímetre menor per a ocupar el mateix espai

posar un dibuix de les dues parets que convergeixen i un parell de polígons de colors difetents superposats al punt on es trobarà la torre

dissabte, 5 de març del 2016

Suma d'angles interiors de triangles i quadrats







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Els últims enllaços els dedicarem a dos temes molt concrets, el primer la suma dels angles interiors d'un polígon. La del triangle la trobarem a Triangles Sides and Angles de Math Warehouse i la de qualsevol altre polígon a Interior Angles of a Polygon de Math Open Reference.

divendres, 4 de març del 2016

Construcció de la bisectriu







Alumnes primàriaAlumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Pels que teniu dubtes a l'hora de dibuixar la bisectriu d'un angle us penjo un parell de vídeos explicatius. El primer, de Vili Viloria, s'anomena bisectriz de un àngulo i el segon, amb el mateix títol, ha estat fet per EPV1PAC.



dijous, 3 de març del 2016

Bisectrius i arquitectes 6è

totestres

Explicar com les bisectrius d'un triangle i el seu punt d'unió ens permeten fer una circumferència perfectament centrada dins del triangle.
bisect_triangle

Aquest enllaç ens porta a un triangle dinàmic (podem modificar els vertexs i per tant la forma del triangle) està bé per veure com canvien les bisectrius i l'incentre.
http://www.geogebra.org/en/upload/files/catala/joseps_pg/bisectrius.html

Podríem parlar de les rossasses de les catedrals, de fonts centrades a un jardí, d'un parterre rodó el més gran possible, d'una piscina a un pati triangular i qualsevol altra aplicació que se't passi pel cap.

dimecres, 2 de març del 2016

angles operacions per 6è







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Editorial Anaya
Unidad 10. Ángulos. Clases y medida
http://edu.jccm.es/cp/villacol/files/matematicasanaya/datos/05_rdi/ud10/unidad10.htm

http://www.genmagic.net/mates2/gs1c.swf

dimarts, 1 de març del 2016

mes links de bisectrius

Són dues animacions semblants a les penjades el març del 2014. Per tant no aporten res de nou, però no les mato per si de cas.

How-to Video Series: How to Draw an Angle Bisector
Rainford High Technology College
http://www.youtube.com/watch?v=2dhB6HHLBGM&feature=related

Angle bisector
TeacherTube Math
http://www.youtube.com/watch?v=YR_21bEvvOQ&NR=1

MATEMÁTICAS. CONSTRUCCIONES PARA EDUCACIÓN SECUNDARIA Y BACHILLERATO. bisectriz de un ángulo
http://roble.pntic.mec.es/jarran2/cabriweb/0inicio/bisectriz.htm

diumenge, 28 de febrer del 2016

Quin angle? repte geometria pe l'abril o maig 2014

Calcular l'angle que formen dos costats de les torres de la porta palatina i de l'altra foto, la de la torre octogonal.
Explicar el cas del quadrat i del triangle equilàter
Donar pista que si la dibuixem sortim d'un punt i tornem al punt inicial després de fer una volta completa

dissabte, 27 de febrer del 2016

Unitats de superfície

priadu1

Si l'aprenentatge dels valors i equivalències de les mesures de longitud acostuma a produir considerables maldecaps entre els alumnes, que no faran les de superfície que són unes unitats amb les quals encara han tingut menys relació a la seva vida quotidiana. Per intentar fer més passador el seu aprenentatge us enllaço a les següents pàgines.

Començarem per un passeig que ens porta des dels ous de formiga fins a una ciutat per presentar-nos les unitats de superfície més comunes, el trobarem a La superficie. A la pàgina inicial haureu de clicar a la icona del mapa de navegació i tot seguit triar l'opció 3, unidades de superfície (imatge inferior).



Ja per treballar els canvis d'unitats tenim tres opcions:
Unidades de medida de superficie d'editorial Anaya, on tindreu l'ajuda d'una taula que us ajudarà a veure les equivalències entre les unitats que formen part de l'exercici.
Cambio de unidades, que és un apartat de les activitats 2 i 4 de la pàgina més genèrica La superficie de la Junta d'Andalusia.
El sistema métrico decimal, que com moltes altres webs sobre el tema, tracta tot un seguit de magnituds: longituds, superfícies, massa, volum... Per aquesta raó un cop introduïts el nom i el nivell haurem de clicar sobre la paraula superfície.