diumenge, 31 de maig del 2015

Quetelet, Poincaré i un forner espabilat

secadu

Lambert Adolphe Jacques Quetelet, un dels pares de l'estadística i Henri Poincaré, són els protagonistes de dues anècdotes que podeu trobar a aquesta joia de la divulgació matemàtica que és El andar del borracho.
Ja sé que reproduir allò que explica un llibre no té gaire valor i no suposa cap aportació digna de menció, però penso que aquestes històries poden complir una doble funció, per una banda arrencar un somriure dels alumnes i per l'altra permetre'ns contestar de forma divertida aquella pregunta tant típica de per a què serveixen les matemàtiques.
Les anècdotes es basen l'aplicació que Quetelet va fer a temes quotidians i materials del que nosaltres coneixem com a Campana de Gauss o distribució normal. El nostre home va descobrir que infinitat de fets s'ajustaven a la distribució d'aquesta gràfica i això li va permetre concloure que la picardia evitava anar a l'exèrcit un nombre considerable d'individus. Anys més tard, Poincaré, utilitzant el raonament de Quetelet, va descobrir les trampes del seu flequer.
Poincaré va viure en un segle en que els humans confiaven en fets curiosos, com ara que una barra de pa de kilo, tingués precisament aquest pes, un kilo.
L'home, va veure que les barres que compraven oscil·laven al voltant dels 950 grams i va fer arribar les seves queixes a les autoritats. Poc després va veure com les barres passaven a tenir un kilo.
Sembla que aquí s'hauria d'acabar la història, però el nostre home devia ser perepunyetes i malfiat de mena perquè va continuar pesant les barres durant una llarga temporada i llavors va descobrir una cosa curiosa. Si feia una gràfica del pes de les barres la gran majoria estaven a la part central de la campana de Gauss, ja que feien un kilo, però als extrems es produïa un fet estrany. Hi havia un percentatge considerable de barres que depassaven aquest pes i un de molt inferior per sota. Poincaré, com abans Quetelet, confiava cegament en la distribució normal i per tant només podia haver una explicació a aquest fet. El forner no li donava una barra de forma aleatòria, sinó que sempre procurava donar-li una de les més grans i això portava a una altra conclusió, molt possiblement l'home continuava fent la majoria de barres de 950 grams.
Poincaré va denunciar l'home a la policia amb la lògica sorpresa de l'estafador que no podia comprendre com les matemàtiques podien haver ajudat a descobrir la seva estafa.

divendres, 29 de maig del 2015

introduccio mesures longitud pel 2015 i alguna d'arees 2016

priadu1

només farem els tres primers enllaços que són els més simples

Aquest del Genmagic permet mesurar alçades
Con el botón derecho podremos aumentar el zoom para ver mejor la regla y sus divisiones en centímetros.
http://genmagic.net/repositorio/displayimage.php?pos=-502

El laboratorio de los experimentos, apartat la medida, longitud nivell molt bàsic explicacions per introduir la unitat
http://conteni2.educarex.es/mats/11372/contenido/index2.html

SMD Complex per taroja una sola unitat, lila a la taula, verd per comprobar, blau per esborrar tot
http://www.xtec.cat/ceipflix/LoRacoDelCloret/_recursosFlash/matematiques/smd/complex.swf

----
Aquesta és arees del genmagic
http://genmagic.net/repositorio/displayimage.php?pos=-432

la del tahtquiz també es molt simple
http://www.thatquiz.org/es-4/

----
Unidades de longitud amb mesures, exercicis i problemes a nivell sempre molf fàcil
http://cerezo.pntic.mec.es/maria8/bimates/medidas/longitud/3curso2.html

--------------

PROBLEMES DE LONGITUD. Sistema mètric decimal.
te 4 exercicis
Fulls
1. Carrera de Cros
2. Campionat d'atletisme.
3. la colla camina pel llac
4. Petites reformes

http://clic.xtec.cat/quaderns/smora/problemes_smd/html/index.htm?&appl=http://clic.xtec.cat/qv_viewer/dist/html/appl/&css=http://clic.xtec.cat/qv_viewer/dist/html/css/&js=http://clic.xtec.cat/qv_viewer/dist/html/scripts/&lang=null&skin=default&user=smora&assessment=problemes_smd&&skin=default





http://www.educapeques.com/los-juegos-educativos/juegos-de-matematicas-numeros-multiplicacion-para-ninos/portal.php


aquest és l'enllaç bo de la junta d'andalusia
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/carambolo/WEB%20JCLIC2/Agrega/Matematicas/Longitud/contenido/index.html


http://p4acolavem.blogspot.com.es/2012/09/u11-longitud.html

dijous, 28 de maig del 2015

polígons links investigar - tangrams

priadu1

a investigar
http://www.homeschoolmath.net/online/geometry.php

Puzles de descomposició de polígons
http://phobos.xtec.cat/creamat/mmaca/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=117

aquest lliga plàstica i mates
http://www.slideshare.net/julicar/descomposici-de-figures-presentation

Dibuixa uns poligons als eixos de coorddenades i els has de reproduir, treballa la memoria de formes i posicions
http://www.juegosjuegos.com/jugar-juego/Polygon-Puzzle.html
aquest enllaç es el mateix pero en gran i mes clar
http://tr.games008.com/play.php?id=11445


a investigar
http://mathsite.math.berkeley.edu/polygon/EntranceOverture.html

disecció de polígons
http://www.ics.uci.edu/~eppstein/junkyard/dissect.html
http://home.btconnect.com/GavinTheobald/HTML/Triangle.html

----------------------
TANGRAMS
http://www.abcya.com/tangrams.htm
http://www.mathplayground.com/tangrams.html
http://www.crickweb.co.uk/ks1numeracy.html#tangram
http://pecesjocdetangr.sourceforge.net/inicicat.htm
http://polyglots.free.fr/Tangram.html

dimecres, 27 de maig del 2015

TriangulArt

totestres

La triangulació és una de les eines més útils a l'hora d'enfrontar-se tant amb polígons irregulars com amb figures que de polígons no en tenen res. Però a més a més, quan ens posem a triangular, és ben fàcil començar a barrejar matemàtiques i creació artística. Ja vam veure un exemple quan el curs passat els alumnes de cinquè es van dedicar a triangular el geoplà, avui farem un pas més i veurem com un bon grapat d'artistes han fet servir el triangle en les seves creacions.
Si mires atentament les figures veuràs que alguns han fet una petita trampa, ja que a banda de fer servir els triangles també han pintat d'altres polígons.



Si voleu aprofundir en els lligams entre triangle i art podeu fer un cop d'ull al bloc The Daily Telecraft de Katie Bush.

dimarts, 26 de maig del 2015

Geometria espai potser 2015 (5è)

priadu1

Conos y cilindros, d'editorial Teide és molt fàcil ja que només hem d'identificar el tipus de figura demanada.
També de classificació és aquesta pàgina de la Junta d'Andalusia que ens fa classificar les figures en cinc grups diferents

Més completa i difícil són les tres activitats que apareixen a la Unidad 13. los cuerpos geomètricos d'editorial Anaya, ja que ens farà diferenciar polièdres i no políedres, prismas i piràmides, reconèixer figures per les seves propietats, etc...

elements dels poliedres i figurs de revolució
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/ceip_san_rafael/RECURSOS/cuerpos_geometricos_2.swf

Per explorar prismes i les seves caracteristiques
http://www.learner.org/interactives/geometry/3d_prisms.html
el mateix amb piramides
http://www.learner.org/interactives/geometry/3d_pyramids.html
sòlids platònics
http://www.learner.org/interactives/geometry/platonic.html

guardar l'enllaç per que té links interessants
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/ceip_san_rafael/MATEMATICAS.html

dilluns, 25 de maig del 2015

Angles interiors d'un polígon

priadu1

A finals d'abril vam veure com qualsevol polígon regular o irregular es podia triangular. Un dels exercicis que vam fer aplicant aquest procediment està penjat al bloc, a l'article Triangulant el geoplà. Poc després, just abans del pont, vam descubrir que la suma dels angles interiors d'un triangle és sempre 180 i la d'un quadrilàter 360. No vam calcular que passava amb polígons de 5 o més costats i d'això tractarà la pregunta que us proposaré.
Per resoldra-la comptareu amb una petita ajuda, l'enllaç a Triangles of a Polygon, que és un programet que ens permet veure quin és el número mínim de triangles en que es pot dividir qualsevol polígon (observeu que passa amb el quadrilater inferior).

Doncs bé, recordant el que vam aprendre a classe i els resultats obtinguts amb el programa anterior (no oblideu desactivar la casella regular per experimentar també amb polígons irregulars), sabrieu dir quina és la suma dels angles interiors d'un pentàgon o d'un hexàgon?

diumenge, 24 de maig del 2015

Longitud: conversions d'unitats







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Tant les diverses unitats de longitud com la manera de passar de les unes a les altres són temes tractats abastament a articles anteriors. A Introduïm les unitats de longitud, penjat un dels anys en que feia matemàtiques de cinquè, cinta_sastreus remetíem a tres pàgines d'editorial Anaya que cobrien el tema des de tercer fins a cinquè.Tornàvem a trobar aquest tema un any abans, al maig del 2012, a Unitats de longitud i encara podem recular fins a una primera referència al febrer del 2011, Mesures de longitud, aquest sí de sisè.

Malgrat tot n'afegirem tres més. Una de Thatquiz, on marcant les caselles adients podreu triar les unitats a treballar i un parell que malgrat estar dedicades als alumnes d'ESO, poden ser resoltes sense dificultats pels alumnes de sisè. Es tracta de Transformaciones con unidades de longitud. Practica, d'editorial Anaya i Canvi d'unitats de longitud de José Morales.

dissabte, 23 de maig del 2015

logo i geometria







Alumnes primàriaAlumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


logoJa fa alguns anys que per treballar la geometria existeixen tot un seguit de recursos molt interessants. Fins ara hem parlat del geoplà i del tangram i avui toca fer-ho del Logo, un llenguatge de programació desenvolupat a finals dels 60 per Seymour Papert.
Aquest llenguatge, gracies a la seva senzillesa i al fet de treballar de forma gràfica amb la seva coneguda tortuga, ens permet acostar la programació i els algorismes lògics als infants. A més a més el girs i desplaçaments de l'animaló ens ajuden a fer més vius i per tant entendre molts conceptes geomètrics.
Actualment l'Edu365 ens ofereix un enllaç a una versió on-line d'aquest llenguatge per tal de poder treballar tant a classe com a casa. Per als pares i mestres que vulguin coneìxer a fons primitives, operadors i procediments es recomanable descarregar-se l'extens manual de referència de la mateixa web. Més lleugers i més recomanables si voleu tractar el tema de forma més superficial són el tutorial i el curs amb exemples.


link a d'altres logos on-line que si funcionen
http://ccl.northwestern.edu/netlogo/

http://www.transum.org/Software/Logo/

http://turtleacademy.com/playground/en

Angles - conversió d'unitats 6è

priadu1

A primària el tema dels angles no ens roba gaire temps, ni gaire esforços. Bàsicament els dibuixem, els mesurem, fem conversions d'unitats i sumem els valors d'angles diversos.
L'apartat de mesura ja l'hem treballat a Mesurar angles i les operacions queden incloses en l'article general del dia xx, per tant només ens queden les conversions. Malauradament no hi ha gaire cosa sobre aquest tema a internet, les que trobem tracten com passar de graus sexagesimals a base decimal, ja què aquesta funció és molt utilitada avui en dia als GPS, però molts pocs treballen el pas de graus a minuts i segons o viceversa. Un dels pocs enllaços és el de GenMagic, un entorn d'investigació i creació d'aplicacions multimèdia que ja ha sortit diverses vegades al bloc.
L'altre enllaç, Angle Unit Converter, és un conversor que treballa amb qualsevol de les unitats que utilitzem per mesurar angles.

dijous, 21 de maig del 2015

dimecres, 20 de maig del 2015

Atzar (per a 6è)

Joc de la BBC on podem calcular la possibilitat de pescar un peix vermell
http://www.bbc.co.uk/education/mathsfile/shockwave/games/fish.html


Una aplicació de la mitjana en un altre article - Capítol de l'Alia - http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=31380

Com cau una xinxeta?
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=40357

fitxr pdf amb jocs
http://www.xtec.cat/entitats/perimetre/7jornades/actes/14Dauest.pdf

dimarts, 19 de maig del 2015

Angles - més jocs

priadu1

-------------
jocs amb angles de Maths Zone
http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/maths/shapes/angles.html#angles

és un joc de preguntes, per tant hem d'entendre el vocabiulari pero és multijugador fins a 4
http://www.math-play.com/Angles-Jeopardy/Angles-Jeopardy.html

aquest ens presenta 6 jocs alguns coneguts come el de ruixar de la bbc o el angles game alienigena
http://www.free-training-tutorial.com/angles-games.html

-----------
aquest en un article a banda que explicarà que els artillers eren dels que més matemàtiques estudiaven i el joc ens permet comporvar-ho en forma pràctica
http://www.mathplayground.com/ProjectTRIG/ProjectTRIGPreloader.html

dilluns, 18 de maig del 2015

Cossos geomètrics







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Identificar políedres i cossos rodons al nostre voltant, diferenciar els uns dels altres i identificar els elements que els formen no són tasques gaire difícils i per tant ens acontentarem amb quatre enllaços.
El primer, amb el mateix nom de l'article, és molt senzillet i correspon a l'editorial Teide.
El segon, Cares, vèrtexs i arestes, de GenMagic ens permet saber si identifiquem correctament aquests elements.
Els altres dos, Cossos Geomètrics I i Cossos geomètrics II, són un parell de MUDs de l'Edu365 que ens donen una visió molt clara i completa de tots els continguts d'aquest tema.

repte geometria pentagon 2015

Dividir un pentagon en 5 quadrilaters iguals en forma i superf´cie (es forma si dibuixem les 5 apotemes del pentagon)

diumenge, 17 de maig del 2015

Repte de maig 2013 l'hexagon que es va esmicolar en infinits bocins

En dibuixar les diagonals d'un hexàgon la figura queda divida en 6 rectangles equilàters de la mateixa mida. Sabries dividir-lo en dues parts de la mateixa forma i mida, i en tres, i en quatre, i en cinc..
guanyarà el repte que sigui capaç de seguir aquesta sèrie fins el més lluns possibñe

Posar a l'scrib un fiull amb un munt d'hexagons per tal que ho facin en paper

divendres, 15 de maig del 2015

Quina jugada! repte abril 2013

Series capaç d'unit totes les pilotes amb cinc línies rectes i sense aixecar el llapis del paper?
T'aconsello que imprimeixis el paper

[scribd id=36639073 key=key-1ogqfea9ju6q0jldmjs5 mode=list]

El repte de març de debò hauria d'anar sobre les notes dels examens i com passar-les a tant per cent

dijous, 14 de maig del 2015

Una bona torre (repte espaiforma6è)

priadu1

Observa com anem construint la torre amb els cubets de colors. Comencem amb un cub vermell, tot seguit li afegim uns quants grocs, després els blaus... I la torre va creixent en alçada i tenint cada cop una base més gran.
Saber el números de cubs vermells, grocs o blaus de la figura és força fàcil, entre altres raons perquè veiem com es fa la construcció, però series capaç de saber quants cubs hi ha a la base d'un torre de 5 pìsos, o de 10, o fins i tot de 20?
Doncs aquest és el repte d'aquest mes.



pauta de càlcul
4*(pis-1)+1
4*(1-1)+1 = 1 dalt de tot
4*(2-1)+1= 5 al segon
4*(3-1)+1 = 9 al tercer
4*(25-1)+1 = 97 al vint-i-cinquè

dimecres, 13 de maig del 2015

Espai i forma políedres

priadu1

El tema 10 del llibre, geometria de l'espai, és una introducció als cossos geomètrics. Aprenem els tipus de figures de l'espai, els seus noms, els seus elements i, tot i que molt per sobre, els seus desplegaments.

Sense sortir de l'Xtec i a Mates Tac trobrem una unitat, la 7, dedicada a les figures de l'espai, està pensada per a nivells superiors, però un passeig per alguns apartats com ara Navidad decoraciones ens permetrà veure les bellesa d'aquestes figures i ens animarà a agafar llapis, paper i pegament per intentar crear-les.

Acabarem amb una web que en permet un enfocament més lúdic del tema, es tracta de DuBlox, un joc de GoGeometry.com que en fer-nos desplaçar el Dublox amb una sèrie de limitacions, exercitarà el notres domini de l'espai.

investigar aquest de la bbc
http://www.bbc.co.uk/schools/ks3bitesize/maths/shape_space/

per investigar també
http://jmathpage.com/JIMSGeometrypshapesphedra.html
aquest dos són un llistat on the trobat el dublox, és molt llarg i s'ha d'investigar, dóna per anys d'articles.
http://gogeometry.com/geometry/
http://gogeometry.com/geometry/geometry_for_children_index.html

dimarts, 12 de maig del 2015

Més unitats de mesura i capacitat

Deixa'ls per l'enllaç de quadern d'estiu (enganxar-los a l'article)
Quadernia des de la pàgina 25
http://repositorio.educa.jccm.es/portal/odes/matematicas/libro_web_46_udsMasa/index.html

http://www.juntadeandalucia.es/averroes/carambolo/WEB%20JCLIC2/Agrega/Matematicas/La%20masa/El%20kilogramo/contenido/index.html

bloc d'una escola on hia molta cosa de massa i capacitat
http://wiki3rciclefonti.wikispaces.com/Mesures+%28longitud,+pes,+capacitat+i+volum,+superf%C3%ADcie%29

dilluns, 11 de maig del 2015

SMD - 2

priadu1

unitats de superficie junta d'andalusia, es possible que estigui a més esborranys
http://contenidos.proyectoagrega.es//repositorio/01022010/4f/es_2009063023_7230030/ma003_oa03_ca/index.html

pàgina amb enllaços de superficie i volum, alguns ja els
http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cursos/curriculum/inf_pri/dpma/modul_5/practica_3

torna a ser la suprficie de la junta d'andalusia pero un altre apartat
http://www.edu.xunta.es/espazoAbalar/sites/espazoAbalar/files/datos/1285579719/contido/index.html

--------------
unidades de capacidad del SMd.equivalencies
http://repositorio.educa.jccm.es/portal/odes/matematicas/la_capacidad/ma016_oa01_es/index.html

link a un bloc que pots comentar a blocs de matemàtiques, només té enllaços però molt ben triats i amb presentació molt agradable
http://mpuig115.blogspot.com.es/search?updated-max=2010-05-22T12:16:00-07:00&max-results=20&start=20&by-date=false

http://matecs1-santateresa.blogspot.com.es/2013/02/matematiques-ud7-unitats-de-temps.html

aquest va amb descartes
http://www.edu365.cat/eso/muds/matematiques/edad/eso1/1quincena4/1quincena4_contenidos_3b.htm

diumenge, 10 de maig del 2015

links de mesura per aprofitar

---------
guardar aquest enllaços que són genèrics
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/ies_azahar/spip.php?article92
http://www2.gobiernodecanarias.org/educacion/17/WebC/eltanque/e_guadalinex.html
http://www2.gobiernodecanarias.org/educacion/17/WebC/eltanque/todo_mate/medidas_e/medidas_p.html

l'únic nou i aprofitable és el de genmagisc els altres ja els tinc posats
http://www.genmagic.net/fisica/fc22c.swf

també podem aprofitar un de mesurar si es que no l'he fet servir abans
http://www.funbrain.com/cgi-bin/meas.cgi?A1=s&A2=1&A3=2

aquest per l'oriol
http://www.funbrain.com/cgi-bin/dots.cgi

link per ús del regle molt bàsic
http://genmagic.net/repositorio/displayimage.php?pos=-352
linls de mesura (ja estan tots fets) però que ens permet accedir a masses, pes, àrees, etc...
https://sites.google.com/a/xtec.cat/rdzereral/cm-i-cs-matematiques/sistema-metric/longitud

Metric puzzles and quizzes
http://lamar.colostate.edu/~hillger/puzzles/

dissabte, 9 de maig del 2015

Sistema mètric decimal

totestres

Practicopedia una web que contempla temes tan diversos com la cura dels animals domèstics, idees per a les festes, assesoria legal o l'educació dels fills ens ofereix un simpàtic vídeo relacionat amb el sistema métrico decimal. Les seves imatges ens expliquen... explicació genèrica de l'invent, múktiples i submúltiples, etcc..

Aquest smd_pcopedialink.

.
.
.
El vídeo de TV3 pertany al programa Què, Qui, Com i com podem deduir del seu títol ens explica el naixement del sistema mètric decimal



.
.
.
El vídeo The Metre and Time fa un repàs històric que dedica la seva primera part a comentar les primeres mesures de longitud utilitzades pels ésser humans i la segona al metre, la seva creació i com a anat canviant la seva definició des del seu naixement.

divendres, 8 de maig del 2015

5ènou_uni5_Escuradents i triangles

priadu1

triangle
Un problema del Quinzet ens pregunta quants escuradents ens caldrà per fer sis triangles si, com és lògic, en necessitem tres per construir un triangle. Tothom ha respost que 18, però el Lluís no està d'acord, diu que ell pot fer dos triangles amb menys de 6 escuradents i 3 amb menys de 9.
Com s'ho deu fer el Lluís? Sabries esbrinar quin és el número mínim d'escuradents per fer 3, 4, 5 o 6 triangles?

dijous, 7 de maig del 2015

Endevinalles amb decimals (repte futur? decimals de sisè?)

A. I have 3 ones, 15 tenths, and 8 hundredths. What number am I?
B. I have 20 hundredths and 2 tenths. What number am I?
C. I have 13 tenths, 3 ones, and 11 hundredths. What number am I?
D. I have 12 hundredths. I added some tenths and now I have more than 3 tenths and less than 4 tenths. What number was added? What number am I?

Represent 1.4 in at least 5 different ways. (pot ser un repte castigat amb la mort si no el complim)

Podries posar el conte del diable en la botella de Stenvenson amb la vaneda de la moneda per una moneda més petita quan va ser 0.01€. "The bottle imp" (1893)

dimecres, 6 de maig del 2015

Rainman (per quan acabi els decimals de 5è)

totestres

Durant els primers mesos de cinquè podríem dir que de l'extens país de les matemàtiques només visitem un contrada, calculàndia, ja que en treballar naturals, fraccions i decimals ens limitem al bloc que la LOE denomina càlcul i numeració.
Molt sovint, tant per part de la canalla, com d'alguns pares i mestres, es té la tendència a assimilar aquesta part de les matemàtiques amb el tot, i si a classe apareixen nusos, tangrams, geoplans, laberints, criptografia o altres bestioles de semblant pelatge les cares de sorpresa en fer-los veure que aquests temes també formen part de les matemàtiques són considerables.
Ara però, ja estem acomiadant aquests temes que abans agrupàvem sota la denominació d'una paraula ara oblidada, aritmètica, i per trencar una mica la monotonia ho farem parlant d'una pel·lícula on el seu protagonista fa demostració d'unes habilitats de càlcul excepcionals.
Es tracta de Rainman, un film del 1988 guanyador de 4 oscars. El personatge principal, representat a la pantalla per Dustin Hoffman, és basa en Kim Peek, afectat pel síndrome Opitz-Kaveggia, una anomalia d'origen cromosomic que mentre per una banda provoca determinats endarreriments intel·lectuals, per una altra permet memoritzar fil per randa el contingut de milers de llibres.
Les seqüències que us enllaço ens mostren al protagonista (que ha vist com a la ficció cinematogràfica passava a patir autisme) fent uns càlculs que queden totalment fora de l'abast de tot aquell que les convencions socials consideren un individu totalment normal.



A la primera escena veiem com Raymond és capaç de comptar en pocs segons, de forma possiblement global, els 246 escuradents que han caigut a terra.

Al vídeo procedent del youtube el nostre home efectua tota una sèrie de càlculs realment impressionants.
http://www.youtube.com/watch?v=uNqeocVi_hE

No us penseu però, que cal ser autista per tal d'arribar a assolir les capacitat de càlcul de Raymond. N'és exemple l'asturià Alberto Coto, capaç de sumar 100 dígits en 17.04 segons.


enllaç que explica la malaltia
http://www.cbsnews.com/8301-18560_162-2401846.html

Decimals: arrodonim el dia amb jocs







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


---------------
jocs
http://www.free-training-tutorial.com/decimal/decimal-sharks.html
http://www.free-training-tutorial.com/decimal/decimal-spaceships.html

dilluns, 4 de maig del 2015

Decimals i recta numèrica (5e)

priadu1

La recta numèrica ens pot ajudar força a l'hora d'entendre els números decimals i per aquesta raó, després de parlar a dos articles anteriors, de les fraccions decimals i de la identificació dels nombres decimals a partir de la seva representació gràfica passarem a treballar amb aquesta eina.
Els dos primers enllaços pertanyen a l'Editorial Anaya, us posem el de quart, on només treballareu amb dècimes i el de cinquè, que arriba a les mil·lèsimes.
Els altres dos són Decimal Number Line de SoftSchools.com i Decimals: Decimal number lines d'IXL. Tots quatre són molt semblants, però el darrer té l'aventatge d'anar generant exercicis continuament i de fer-los cada cop més difícils.

diumenge, 3 de maig del 2015

Decimals i recta numèrica - jocs (5e)

priadu1

Sempre és més agradable enfrontar-se als exercicis quan es presenten en forma de joc i això és el que farem avui, treballar la representació dels números decimals a la recta numèrica però amb dos jocs.
El primer és de l'editorial SM i el seu protagonista és el rat-penat Casimiro, a qui haurem d'ajudar a sortir de la seva cova.
El segon s'anomena Battleship Numberline i és de Brain POP. Tal com el seu nom indica consisteix a destruir els vaixells de l'enemic, però només ho aconseguiràs si domines la recta numèrica, els decimals i tens una bona apreciació visual de les proporcions.

----
Expliació en anglès però molt visual
http://www.mymaths.co.uk/samples/decimalLines.html

dissabte, 2 de maig del 2015

Suma de decimals - més jocs

------
Cal advertir d'entrada que la presentació de l'operació no és la tradicional, tenim uns sumands i hem de calcular la resposta, sinó la contrària. Hem de triar els sumands adients per tal d'aconseguir la resposta que ens presenta el programa.
En el primer cas, Hungry puppies, haurem de competir amb d'altres cadells si volem alimentar en condicions al nostre.
http://hoodamath.com/games/hungrypuppiesaddingdecimals.php
-------
aquest es estressant surten diversos tipus d'operacions i l'has de deixar pel final
----------
aquest combina totes les operacions
http://www.mathnook.com/math/city-under-siege-decimals.html

llista de links
http://www.mathnook.com/math/skill/decimalgames.php

divendres, 1 de maig del 2015

antic article de decimals per reciclar (5e)







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Refer l'article en fragments curs i dedicant-ne un a cada pàgina del llibre, sinó són massa llargs i ens perdem. El primer podria ser lectura i escriptura de decimals o bé decimes, cent`simes i mil'esimes

Les webs que que he triat per presentar un bon nombre de jocs són Decimal Math Games de Math-Play.Com, que sempre combina l'activitat matemàtica amb diversos jocs esportius. Gamequarium amb un llistat de dues pàgines. Decimal Squares Interactive Games amb un assortit de jocs en que el contrincant pot ser l'ordinador o una altra persona. OnlineMathLearning.com que combina jocs i exercicis i la pàgina que Educational Resources for K-8 Students dedica als números decimals.

Aquest de genmagic pernso que no esta va de suma de decimales
http://www.genmagic.net/repositorio/albums/userpics/sumdec1c.swf

Aquest es d'anaya i té cinc subtemes
http://web.educastur.princast.es/ies/pravia/carpetas/recursos/mates/anaya1/datos/05/unidad_05.htm

per decimes lectura
http://www.juegoseducativosvindel.com/numeraciondecimal.swf

Aquí hi ha molts enllaços
http://losalcalagaliano.jimdo.com/matem%C3%A1ticas/matem%C3%A1ticas-5%C2%BAde-primaria/tema-4-los-n%C3%BAmeros-decimales/

Percentatges i disseny

Penja dibuixos del símbol del % que tens al usb dir que es pot fer dissenyar als nens per tal de treballar els logotips

aquí hi ha tants per cent animats
http://www.letrasanimadas.com/Imagenes-Animadas-Signos-de-Puntuacion/Animaciones-Tanto-por-Ciento/index2.htm