dimecres, 18 de març del 2015

Plantat per no saber sumar




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

De tant en tant fullejant diaris ens trobem notícies d'allò més curioses. Això és el que em va passar el proppassat diumenge dia 15 en llegir l'habitual article de la Pilar Rahola a La Vanguardia, on es feia ressò d'una anècdota gairebé increïble. Una noia del poble de Rasoolabad a l'Índia, havia deixat el nuvi en plena cerimònia de casament en descobrir que no sabia resoldre una suma tant simple com 15 + 6. Trobareu més informació sobre el sorprenent fet a Visca la núvia! i a Indian bride walks out of wedding when groom fails math test. Està clar que heu de vigilar a contestar bé la propera vegada que la vostra parella us plantegi una senzilla operació de càlcul mental.

divendres, 13 de març del 2015

Cautxú a infantil




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Ara que estem treballant perímetres i superfícies a classe toca enfrontar-se al tradicional problema de debò que enguany consisteix a imaginar que cobrirem el terra de l'aula de suport d'infantil amb llosetes de cautxú. L'única dada inicial és la lloseta de pega (que el pressupost de l'escola no dóna per gaires alegries) que us presentem a la primera fotografia, l'hem mesurat i hem vist que és un quadrat de 50x50 cm. La resta de dades i la decisió de quina superfície hi cobrirem serà un tema a discutir entre tots quan baixem a l'aula i en veiem la forma i disposició. Aquí ens podeu veure treballant i decidint què hem de mesurar per tal d'encarregar el material.


I ara us explicarem breument la situació que ens vam trobar i tot el que vam fer.

dilluns, 9 de març del 2015

508 - Probabilitat




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Imaginem que remenem bé la capsa de bales que veus a la imatge per tal que es barregin bé i tot seguit les comencem a treure d'una en una sense tornar a posar les que han sortit.



dijous, 5 de març del 2015

Polígons amb tangrams




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Que amb el tangram es pot fer un quadrat és un fet obvi, ja que aquesta es la forma que adopta la presentació inicial de les seves peces. A banda i combinant números diferents de peces, podem aconseguir d'altres quadrats com es pot veure a Quants quadrats, un desafiament al qual es van enfrontar els alumnes de fa 5 anys. Enguany el repte ha estat diferent i ha consistit en fer el màxim número de polígons convexos diferents possibles. Els alumnes que en van aconseguir més ens presenten els seus resultats.



Possiblement us preguntareu si van esgotar totes les opcions possibles. La resposta la podeu trobar visitants les pàgines de Vicent Castellar.

dilluns, 2 de març del 2015

Repte 32




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Al bloc no tinc costum de posar reptes que recordin massa les activitats fetes a classe o les preguntes de l'examen, però aquest cop farem una excepció. La causa és que la novena qüestió del cinquè examen si bé ens va fer suar de valent també ens va obligar a reflexionar seriosament i intensament, una qualitat que forma part intrínseca de les matemàtiques i per tant paga la pena recuperar l'esperit d'aquesta activitat. Partirem d'una seqüència que gràficament és molt simple, més que la que us vau trobar a l'examen, per tant ànim que ens en sortirem. Fixeu-vos que són un conjunt de quadrets formats per escuradents. El primer quadret està format per quatre escuradents, el segon per... Bé, ara et toca a tu observar cada figura, traduir el que observes a llenguatge matemàtic (números), descobrir quina pauta o patró segueix aquesta seqüència i predir que trobarem en determinats llocs de la seqüència. Com a l'examen et faré quatre preguntes:
    1) Quants escuradents el caldrà per fer una figura de cinc quadrets?
    2) I una de 10 quadrets?
I ara les difícils ja que no pots esbrinar-ho de forma gràfica.
    3) I una de 200 quadrets?
    4) I una de 500 quadrets?
    5) I la cirereta del pastís pels autèntics cracks. Series capaç d'explicar de forma clara com és pot calcular la resposta en funció del número de caselles o quadrets?