dilluns, 29 de setembre del 2014

Quant de temps...?







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Als cinc enllaços per treballar la mesura del temps que trobareu a l'article Uns minuts pel temps, n'afegim avui tres més.
El primer Suma i resta d'unitats de temps, creat pel Daniel Graell, ens permet practicar les operacions esmentades en el títol de l'activitat.
També ens permet practicar les operacions amb unitats de temps Find the Total Number of Minutes and Seconds.
Una mica més lligada a casos reals i pràctics, ja que es basa en horaris d'autobusos, és Difference between two times, que ens farà calcular el temps transcorregut entre dos moments determinats.
Complementem aquest tres enllaços amb Cálculo del tiempo vivido, que si bé no ens servirà per practicar cap contingut, ens ofereix una informació curiosa i que hem calculat a classe d'una forma aproximada, les hores, minuts, segons... que han passat des del nostre naixement o de qualsevol data que vulgueu introduir.

dimarts, 23 de setembre del 2014

502 - Càlcul raonat




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Continuem amb el càlcul mental però complicant-lo una mica més, ja que ara no es limita a ser mecànic, sinó que t'exigeix una mica de reflexió. Fixa-t'hi bé en les quatre imatges i esbrina el pes de cada fruita.
Recorda que has de fer les operacions mentalment tot i que pots apuntar el que vas descobrint en un paper per tal de no oblidar-ho.

balancesfruita

dijous, 18 de setembre del 2014

501 - Càlcul mental




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Fa ben poc que hem començat les classes de mates, les avaluacions inicials i els deures. Avui en tenim uns una mica especials. Especials perquè heu de fer un esforç i actuar com si fóssiu a classe fent un examen. Res de demanar ajuda als papes i res d'agafar un llapis o una calculadora per resoldre les operacions. Us veieu amb cor d'aconseguir-ho en menys de 10 minuts?

dimecres, 17 de setembre del 2014

Màgia? No, matemàgia




Alumnes primària Alumnes secundària Adults: Pares/mestres

Avui hem fet la primera classe de matemàtiques i ens hem estrenat amb un joc de cartes basat en unes propietats numèriques que haureu d'endevinar vosaltres. Per fer-ho heu de pensar ben bé quines condicions posava als voluntaris i quines operacions havien de fer amb el número triat.
Una ajuda important ens pot venir si mirem una altre exemple de màgia matemàtica que trobarem a La bola mágica. A classe hem intentar entrar, però les proteccions del Departament no ens han deixat. T'aconsello que ho facis a casa i que et fixi's quins elements comuns hi ha entre el joc de cartes i el que fas aquí.
Si ho fas i trobes la resposta hauràs fet matemàtiques de debò, ja que això són les mates: analitzar, comparar, descobrir trets comuns, pautes, seqüències... i fer-ho amb un llenguatge numèric.

dilluns, 8 de setembre del 2014

Molt més que finestrals







Alumnes primària Alumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


Quant parlem de mosaics a matemàtiques ens referim gairebé sempre a un conjunt reduït de polígons repetits un cop i un altre, de forma i manera que encaixin perfectament els uns amb els altres per tal de cobrir completament una superfície, però mai fem referència a altres tècniques arquitectòniques que, sense tenir res a veure amb les tessellae, també aconsegueixen inundar completament una superfície fragmentat un vitrall en infinitat de formes o fent invisible la paret o el sostre de la qual formen part.
Aquest estiu vaig tenir un petit tast d'aquest segon sistema als finestrals de la catedral de Condom, un clar exemple de gòtic flamíger. Veient-les qui no té temptacions d'agafar un compàs, barrejar art i matemàtiques, i esbocinar el pla en mil-i-una formes recargolades d'indubtable bellesa?



Ah i no penseu que hem d'anar gaire lluny per tenir exemples d'aquesta tècnica, ja que la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat també pertany a aquest estil arquitectònic. Per cert, si voleu posar en pràctica la dita de qui no té feina el gat pentina, us podeu passar una llarga estona buscant simetries des dels elements més petits fins a les que afecten a tot el conjunt.

genesantjordi