Alumnes primària |
Alumnes secundària |
Adults: Pares/mestres |
Les tres paraules que encapçalen l'article semblen ser força alienes al contingut d'un bloc de matemàtiques, més encara si afegim un parell més, Darwin i democràcia, però tenint en compte l'afirmació pitagòrica de que tot és número res no ens hauria de sorprendre.
Per explicar aquest lligam començarem amb un dels cinc mots, democràcia. Aconseguir-ne una definició acurada i completa ens faria discutir hores i hores, però de ben segur que durant l'intercanvi d'idees ben aviat apareixerien les idees de votacions i majories, totes dues perfectament lligades al càlcul i a l'estadística i per tant a les matemàtiques.
Doncs bé el fet curiós que uneix totes aquestes paraules i que avui us comentem és una anècdota que apareix al llibre
Darwin en el supermercado i que fa referència al comportament dels Macacos de Tonkean, uns parents llunyans nostres que malgrat no fer ús de les omnipresents gràfiques de sectors que apareixen en tota votació semblen dominar l'estadística electoral, ja que si el grup original d'aquestes mones es separa en dos subgrups atrets per dues motivacions diferents o seguint dos lideratges diferents, es torna a unir ben aviat ja que el grup minoritari plega veles i s'uneix al grup més nombrós.
Si aquest comportament té més de seguidisme que de democràcia és un tema que deixem als biòlegs i que depassa la finalitat d'aquest bloc.