dilluns, 31 de maig del 2010

Demà, nou mes i nou repte

priadu1

rectang1Aquest cop començarem la preparació del repte amb una sèrie de preguntes força fàcils. Quants rectangles hi ha a la primera imatge de la dreta? No cal pensar gaire, oi? És ben clar que només hi ha un sol rectangle.

rectang2
Passem ara a la segona imatge. Quants en veus? Dos? ... Hmmm... Em temo que aquest cop no has encertat, n'hi ha tres. Mira la següent il·lustració i podràs veure quins són.






Un de color blau rec1
Un de color lila rec2
Un de color verd
(una mica amagat, això sí)
rec3


Has entès la petita trampa a l'hora de comptar? Si la resposta és afirmativa comences a estar preparat per a resoldre el repte del juny.

dijous, 27 de maig del 2010

Són regulars?

prima

Mentre buscava imatges per il·lustrar un proper article sobre arquitectura i políedres, m'he trobat a Wikimedia Commons els dos gifs animats que podeu veure a sota i he decidit fer-vos una pregunta. Són regulars aquests políedres? Per què? La resposta en un dels casos és molt clara, a l'altre, el que està format exclusivament per triangles, no tant. Pareu molta atenció, observeu tota la figura mentre gira i justifiqueu clarament la resposta.

geode_v_3_1
geode_v_3_1_duale

dimecres, 26 de maig del 2010

Daus i cartes combinades

adul

L'últim joc per afavorir el càlcul mental amb quantitats petites combina un dau amb una carta i es juga en grups de quatre, una parella contra una altra parella.
A cada parella el jugador A té les cartes que li han pertocat en fer el repartiment, mentre que el B no en té. El jugador A treu una carta i llença un dau i diu en veu alta la suma, el producte o el quocient dels dos números que li han sortit. El jugador B, que recordem és del mateix equip, ha d'endevinar els dos valors obtinguts, per tant A ha de triar, si pot, un resultat que no deixi lloc a dubtes si vol que el seu equip guanyi.
Si B no l'encerta o triga més de un temps establert pel mestre en respondre, l'altra equip té l'oportunitat de provar sort. Qui l'encerta es queda la carta.
Quan s'acaba una ronda A i B intercanvien els papers. Exhaurit el temps que dediquem al joc, només cal comptar les cartes per a saber quins dels dos equips ha guanyat.

dimarts, 25 de maig del 2010

Políedres - desplegament







Alumnes primàriaAlumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


cubeunfold_animsml

Curiosa la imatge de l'esquerra, oi? Malauradament no ens dedicarem a esbrinar com es fan els gifs animats, sinó a fer el que es veu a l'animació, desplegaments de políedres. És una feina entretinguda però interessant i que pot donar un molt bon resultat final si sou una mica manetes. Pels que teniu aquesta qualitat o bé senzillament us hi voleu posar sense pors ni manies, us recomano les següents adreces.
La primera, Paper Models of Polyhedra, ens presenta tant el desplegament com el resultat final, la figura pintada i muntada. La segona no és ben bé una pàgina web, sinó un extens document de 167 pàgines, que us ofereix una quantitat impressionant de figures. La més divertida però és la tercera, Print and build models, que ens ensenya a construir maquetes i joguines. Totes tres presenten el desplegaments en format PDF i per tant els podreu imprimir i retallar fàcilment.
Si a un tema purament matemàtic li afegim imaginació i creativitat ens podem trobar amb un resultat pràctic i original alhora, com el que hi veieu aquí. Un calendari on cada mes aprofita una de les dotze cares d'un dodecàedre.
La darrera recomanació, el bloc Poligons Regulars no tracta de desplegaments en paper però hi té força relació amb el tema que tractem ja que us permetrà veure alguns vídeos que us ajudaran en la tasca de construcció amb bastonets d'aquestes figures.
Ah! Què us agradaria saber d'on he tret el gif animat del cub? Doncs de Imaging maths - Unfolding polyhedra, una web on trobareu algunes animacions més. No us les perdeu.

dilluns, 24 de maig del 2010

El dissolvent universal

totestres

yanhoukA la sala de conferències del congrés de química hi ha una silenci impressionant. Fa dies que es comenta que el misteriós Dr. Yuri Trenkakloskoff presentarà un descobriment excepcional, dels que fan època, aquest matí a les 9.
A l'hora en punt el nostre protagonista surt a l'escenari i diu que ha fet una descoberta amb una gran importància comercial i industrial, el dissolvent universal. Una substància que no té les limitacions de l'aigua o de l'alcohol i que es capaç de dissoldre absolutament tot.
Els assistents resten uns segons en silenci fins que un d'ells s'aixeca i pregunta on guarda el descobridor aquesta substància meravellosa.
El doctor Trenkakloskoff aixeca una petita ampolla, la mostra al públic i diu, -Aquí, dins de l'ampolla.
Immediatament es trenca els silenci i els crits de mentider i estafador omplen tota la sala.
Per què han reaccionat així la resta de científics?

dijous, 20 de maig del 2010

Campió reusenc

totestres

Quan encara duren els ecos de la lliga dels 99 punts, les nenes miren embadalides Patito Feo i els xiquets volen imitar a Messi, fa il·lusió veure que hi ha adolescents amb altres interessos. Si a sobre el Diari de Tarragona se'n fa ressò dedicant-li un tros considerable de la seva portada el goig és complet. El protagonista de la notícia, Aleix Lascorz, és un campió diferent, ni esportiu ni mediàtic, matemàtic, el reusenc guanyador del concurs Fem Matemàtiques 2010.
Si voleu llegir les seves declaracions cliqueu a l'enllaç que ens remet a l'article Los problemas de matemáticas son los que nos podemos encontrar en la vida publicat al diari d'ahir.

dimecres, 19 de maig del 2010

AVE ≠ TGV

adul

Possiblement més d'un lector d'aquest bloc penseu que els articles matemàtics no s'haurien de contaminar amb reflexions socials i polítiques. Doncs bé, jo penso tot el contrari, les matemàtiques han d'ajudar-nos a analitzar qualsevol aspecte de la realitat... Què és la teoria dels jocs sinó una manera d'estudiar el comportament humà? Deixem-nos de justificacions però i consumem el pecat entrant en matèria.
Diuen que una imatge val més que mil paraules, jo afegiria que un número pot valdre també més que mil paraules, per això i sense fer cap comentari personal us exposaré un seguit de números. Ho faré en una forma molt simple, comparant algunes quantitats relacionades amb un tema ja tractat anteriorment, la utilitat i rendibilitat de l'AVE, un pecat de nous rics compartit per PP i PSOE.






Km AVE (2.230) > km TGV (1.850)
Viatgers AVE (23 milions) < Viatgers TGV (94 milions)
(Viatgers AVE/km = 10.314) < (Viatgers TGV/km = 50.811)
L'AVE ens porta a Segòvia, Màlaga... El TGV a Londres, Brusel·les

dimarts, 18 de maig del 2010

Políedres







Alumnes primàriaAlumnes secundàriaAdults: Pares / Mestres


pilotapoliedreFa focs dies hem començat a parlar a classe de les figures de l'espai, és a dir de políedres i cossos rodons, i a hores d'ara tots tenim un coneixement acceptable d'aquestes figures. A alguns però, potser us agradaria aprofundir més i conèixer nous políedres. Si és així us recomano que visiteu la pàgina de la wiquipèdia dedicada a aquest tema, on trobareu figures tant curioses com l'estel octangle o el cuboctàedre.
Si les figures estàtiques, per curioses que siguin, no us acaben de fer el pes perquè no us les acabeu d'imaginar bé i teniu una certa dificultat per veure cares, arestes i vèrtexs, podeu visitar la pàgina de Luventicus, on podreu rotar les figures i per tant les podreu veure des de diverses perspectives.
Si us sembla que el que heu vist als enllaços anteriors i el que heu aprés a classe ja us permet fer l'examen amb uns bons resultats podeu visitar el quadern virtual polígons i políedres i mirar de contestar totes les preguntes per tal de saber fins a quin punt domineu el tema.

dilluns, 17 de maig del 2010

Índex càlcul mental

adul

Durant el proppassat curs 2008-09 la comissió de matemàtiques del Cèsar August vam elaborar una seqüenciació del càlcul mental que, publicada al bloc, pot tenir una doble utilitat. Per una banda, fer conèixer als pares del nostre centre el que s'espera dels seus fills en aquest apartat i per l'altra, malgrat estar centrada en una escola concreta i ser com tot millorable, servir de document base o ajuda per a d'altres escoles i mestres. Va per tant adreçada als dos col·lectius.
De moment només hi trobareu l'índex, el motiu és molt clar, estem revisant tot el document. Tal com hem comentat, l'any passat el vam elaborar, aquest any l'hem aplicat i ara toca valorar-lo i fer les correccions i afegits adients, per tant no serà fins al mes de juliol que el trobareu al bloc en la seva totalitat.
Tots els fulls amb els ítems acordats els trobareu sempre a l'etiqueta documents, fora més exacte i concret haver posat seqüenciacions, però m'ha semblat més adient triar un mot genèric i d'ús comú cara als no professionals de l'ensenyament.

Items Cmental

dijous, 13 de maig del 2010

Diagonals - Tercera estratègia

priadu1

Quan creo un repte imagino també quins seran els camins que els alumnes faran servir per resoldre'l, però de tant en tant aquesta previsió queda curta i un es troba que algú de la classe ha estat capaç d'imaginar una nova via de resolució. Aquest és el cas del document que trobareu aquí sota, el seu autor va tenir la paciència de dibuixar totes les diagonals del decàgon, fet que no requereix uns especials coneixements matemàtics però, i el però és molt important, va aplicar una estratègia molt bona a l'hora de comptar les diagonals.
En comptes de fer un comptatge exhaustiu com fan la gran majoria d'alumnes, va comptar totes les que sortien del primer vèrtex, tot seguit va deduir que del segon, com que en ser adjacents no podien estar units per cap diagonal compartida, sortien les mateixes. A partir d'aquí va anar desplaçant-se pels vèrtexs consecutius tenint cura de restar sempre una per tal de tenir en compte les diagonals comuns. Un cop arribàvem a zero ja no calia comptar els vèrtexs restants. Una procés de raonament francament bo i que ens obliga a pensar que els nostres alumnes poden aportat a la classe de matemàtiques molt més del que ens pensem.

dimecres, 12 de maig del 2010

Polígons i natura

priadu1

Probablement a hores d'ara i després de tants dies de treballar la geometria, a banda d'un empatx de figures, tots tenim clar que els polígons són pertot arreu, ja que els humans els fem servir en moltes de les nostres obres, tant tècniques com artístiques. Ara bé, som l'única especie animal que pateix aquesta poligonitis aguda? Fins i tot podríem anar més lluny i preguntar, són els polígons un producte exclusiu dels ésser vius? Les fotos que trobareu a sota són la resposta a aquestes preguntes.

Aquí teniu la primera, un conjunt d'hexàgons fabricats per un animal, les abelles. És un rusc que he trobat a la web de Sci-Fun.

ruscrectang

La segona és encara més impressionat i ens mostra la famosa Calçada dels gegants situada al nord d'Irlanda, una formació geològica d'origen volcànic. La fotografia és obra de Simon Ward.

giantrectang

dimarts, 11 de maig del 2010

El quadrat que va tocar el dos

priadu1

Article tramès per Carme Farré
quadradets
Dues de les línies que formen el dibuix es van cansar de no fer res i van decidir desaparèixer, però quan elles van marxar també un quadrat va tocar el dos. La figura que abans tenia cinc quadrats es va quedar només amb quatre.
Sabries dir quines van ser la dues línies que van marxar?

dilluns, 10 de maig del 2010

Denis Guedj

secadu

theoremeperroquetMolts vam descobrir que les matemàtiques es podien convertir en la base d'una novel·la d'intriga amb El teorema del lloro, per això no podem passar per alt la notícia de la mort, fa pocs dies, de Denis Guedj, el matemàtic i historiador de les ciències francès, que amb els seus llibres de divulgació ha estat una de les persones que més ha contribuït a canviar la percepció que molta gent tenien de les matemàtiques.
Tant ell com la seva obra es mereixen un llarg comentari que deixo en mans de plomes més competents. Concretament us proposo que comenceu llegint l'article Denis Guedj trata las matemáticas como una historia de ficción, publicat al diari El País arran de la publicació en català i castellà del seu llibre més conegut, per passar tot seguit a Denis Guedj se soustrait del diari Liberation i Mort du mathématicien Denis Guedj al Le Figaro.

dijous, 6 de maig del 2010

Número de diagonals - més pistes

prisec

El dia 29 d'abril, en anunciar els guanyadors del repte del mes, ja vam dir que hi havia una segona forma d'esbrinar el resultat, l'explicarem a partir dels dibuixos d'un quadrat i un pentàgon.

dospoligons

Fixa-t'hi primer en el quadrat. Si triem el vèrtex de color lila per començar a traçar les diagonals, suposo que tens clar que no pots anar als que estan encerclats de vermell. Només et queda un únic vèrtex, el que està encerclat de blau.
Fem el mateix amb el pentàgon. Si tornem a començar pel vèrtex lila ens tornem a trobar vèrtexs "prohibits", els de color vermell i vèrtexs possibles, els de color blau que en aquest cas són dos i no un com al quadrat.
Si ara compares els dos casos i pares una especial atenció als vèrtexs prohibits, és possible que descobreixis algun fet o pauta que et permetrà calcular amb unes poques operacions el número de diagonals de qualsevol polígon.

dimecres, 5 de maig del 2010

Problemes: resoldre o crear-ne?

secadu

En un article anterior vam comentar que les matemàtiques eren cada cop més visibles a la nostra societat, una idea que es confirma cada dia que un diari fa referència a algun tema purament matemàtic o que hi està relacionat. La setmana passada, per exemple, era La Vanguardia la que dedicava dues planes senceres, la 26 i la 27, de la seva secció Tendències a parlar-ne.
Mates, resolver el problema ens informava de tot un seguit d'eines que la xarxa posa al nostre abast per facilitar l'ensenyament de les matemàtiques. Un exemple es Sangakoo, una mena de xarxa social creada per Enrique Gracián on els estudiants participen de forma activa en l'aprenentatge alternant els papers de mestre i d'alumne, fet que justifica el títol del meu article. Un altre Geogebra, un programa que ens permet treballar la geometria, l’àlgebra i el càlcul.
A banda de les referències a aquestes noves eines també trobem a les planes esmentades, tot un seguit d'opinions interessants com ara la de que les matemàtiques s'han de centrar més en les competències i menys en les capacitats memorístiques o que han d'estar més lligades a un context que les faci més entenedores i menys abstractes. En resum, dues planes que suposen uns minuts de lectura plenament justificats.

dimarts, 4 de maig del 2010

Quants ratolins?

totestres

aliciaSabrieu resoldre aquest enigma sense fer servir la calculadora? Jo, sí.
A la botiga d'animals he comprat una ratolineta i m'han dit que els ratolins es reprodueixen cada hora i que tenen cinc cries cada vegada. Quants ratolins haurà tingut la meva ratolineta quan porti dos dies a casa meva?

dilluns, 3 de maig del 2010

Repte - El codi secret del Joe Uglyface

totestres

Basat en un enigma que em va explicar el Jordi Alfaro

El famós ganster Joe Uglyface canvia cada dia la combinació de la caixa forta on guarda els diners guanyats amb les seves malifetes i tot de documents molt comprometedors. La policia vol accedir a la caixa sense que el ganster se n'adoni i envia a l'agent Pere Pocatraça a investigar.
En Pere, en un cop de sort, ha aconseguit el full on Joe apunta, per no oblidar-la, la combinació de la caixa.
Ara bé, per evitar que qualsevol pugui trobar-se la nota i per tant conèixer la combinació, en Joe fa una cosa ben curiosa, la va transformant i apunta només el resultat final del procés.
La policia va trobar, fa temps a la brossa, una sèrie completa on es veia tot el procés de transformació i això és el que hi havia escrit al paper.

1 2 1 1
1 1 1 2 2 1
3 1 2 2 1 1
1 3 1 1 2 2 2 1


Els matemàtics de la policia saben que la primera línia (1 2 1 1) és la combinació de la caixa i la darrera (1 3 1 1 2 2 2 1) la que en Joe s'apunta per poder recordar-la, però no han descobert quin criteri fa servir per passar de la primera a la segona, d'aquesta a la tercera, i de la tercera a la quarta.
La sèrie que avui ha trobat en Pere, que òbviament és la final, és dir la de la quarta filera de números, és 1 1 1 3 1 2 2 1 1 2. La policia té fins a les vuit de demà al matí per descobrir la combinació original. Podràs ajudar-los?